Deze website maakt gebruik van cookies. Lees meer in de disclaimer. akkoord

 

Menu

terug naar vorige paginaNieuws

 55/110 

Masterclass Gastronomie met Lucas Rive en Peter Bruins

Op maandag 12 juni stond de inspirerende masterclass Gastronomie op het programma. Deze werd verzorgd door meester-kok Lucas Rive van restaurant Lucas Rive uit Hoorn en meester-gastheer en maître-sommelier Peter Bruins van 2-sterren restaurant De Bokkedoorns te Overveen. De Hubertus & Berkhoff, ook wel ‘De lekkerste school van Nederland’, organiseert elk jaar de succesvolle Top-Kook-Klas. In deze speciale klas krijgen leerlingen die extra verdieping willen elke maand een masterclass over een bepaald thema door een vakman uit het bedrijfsleven.

Onderwijs en praktijk komen samen
Sinds zeven jaar heeft de Hubertus & Berkhoff een Top-Kook-Klas. De bedoeling is dat toppers uit de horeca- en bakkerijbranche, zoals patissiers, poeliers, slagers en andere vakmensen speciale masterclasses geven aan leerlingen die extra uitgedaagd wil worden. Op maandag 12 juni was het de beurt aan tweesterren meester-kok Lucas Rive en Peter Bruins. Zij gingen met de leerlingen aan de slag in de zogenoemde masterclass Gastronomie. Meester-kok Rive liet leerlingen met de mooiste ingrediënten werken en meester-gastheer Bruins leerde ze de uiterst fijne kneepjes van het vak. Van kalfshaas, levende kreeften, handgedoken coquilles en prachtige soorten groenten en fruit. De masterclass geeft een realistisch beeld van beide vakmanschap. Het doel is om leerlingen in de praktijk ervaring op te laten doen en uiteraard zich te bekwamen in dit specialisme. Er werd een viergangen menu gemaakt en de gasten waren ouders, culinaire media en speciaal genodigden. Ze hebben de sterren (totaal 4 dus) van de hemel gekookt en geserveerd. Het hele team heeft de gasten een ongelooflijke avond bezorgd. Van amuse tot dessert was het een geweldige culinaire ervaring. 

Vakmanschap
Op onze school is het gemeengoed om dit soort initiatieven te ondernemen. Al 65 jaar staat vakmanschap hoog in het vaandel in ons onderwijs. Belangrijk is dat leerlingen de basisvaardigheden blijven leren uit de klassieke keuken. Dit soort initiatieven zijn tevens belangrijk om leerlingen nog meer in contact te laten komen met de diversiteit van de horeca- en bakkerijwereld, niet alleen in theorie, maar juist ook in de praktijk. Direct contact met vakmensen uit het bedrijfsleven maakt het voor de leerlingen nog realistischer. Zo zijn meester-kok Lucas Rive en meester-gastheer Peter Bruins zelf oud-leerlingen van onze school en inmiddels grote vakmensen geworden. Lucas Rive heeft tegenwoordig een eigen restaurant in Hoorn. De school is er bijzonder trots op dat op deze manier en met deze toppers uit Horeca Nederland het vak weer doorgegeven kan worden aan de huidige generatie leerlingen.

Top-Kook-Klas
In de weken die hierna komen, staat er nog heel veel op het programma van de Top-Kook-Klas. Zoals een masterclass Patisserie luxe desserts met patissier Hans Heiloo, een masterclass Chocolaterie met Han Leblanc, een masterclass Moleculair koken en een bezoek aan tweesterren restaurant De Bokkedoorns in Overveen. De Top-Kook-Klas is te volgende via onze website.

Foto's zijn te bekijken in het fotoalbum. De film is te vinden in het videoalbum.