Deze website maakt gebruik van cookies. Lees meer in de disclaimer. akkoord

 

Menu

terug naar vorige paginaNieuws

 58/109 

Lekkerste school lanceert eigen wijn en bier

Op de Hubertus & Berkhoff staat ambacht en vakmanschap hoog in het vaandel. Onze leerlingen leren de fijne kneepjes van het horecavak. De afgelopen maanden zijn leerlingen van onze culinaire vakschool aan de slag gegaan met het brouwen van eigen bier en het maken van wijn. Vandaag vond op feestelijke wijze de eerste dronk plaats in het Grand Café van de Hubertus & Berkhoff.

Suuper Stout en het Culinaire wijntje
De heer van Beek kwam met het idee om eigen bier te gaan brouwen. Hij vroeg zijn vierdejaarsleerlingen wie mee wilden doen aan deze proef. Leerlingen Flint Huijben en Gijs van Ouwerkerk wilden deze uitdaging wel aangaan. Samen met hun docent zijn zij gaan experimenteren met het brouwen van hooggegist bier. Het resultaat is ‘Suuper Stout’, een zogeheten Black IPA bier met een alcoholpercentage van 5,4%. De originele naam is bedacht door hoofdconciërge Fernando. Een licht zoetig bier met een mooie toets van citrus en cacao, in de afdronk gevolgd door een lichte bitter. Er is gebruik gemaakt van de hopsoorten Amarillo en Citra. Leerlingen uit het tweede leerjaar zijn vervolgens tijdens een CKV-les van mevrouw Fris aan de slag gegaan met het maken van etiketten. Het resultaat: een fleurige collectie bieretiketten.

De vierdejaars leerlingen van de heer de Groot hebben bij wijze van experiment met de hele klas wijn gemaakt. Een unieke ervaring in hun examenjaar. De leerlingen doorliepen het hele proces van wijn maken; van het ontdoen van de stelen tot aan het persen van de wijn en het maken van de wijnetiketten. Bijzonder detail: de druiven kwamen uit de tuin van meester De Groot. Uit alle ontworpen etiketten zijn twee winnaars gekozen. De ontwerpen van Eva Schurink en Marcella Taglialatela prijken nu op de wijnflessen. Zij kregen tijdens de lancering een wijnfles met hun eigen ontworpen etiket overhandigd door meester De Groot met het advies om deze “voor altijd te bewaren als een herinnering aan hun eerste zelfgemaakte wijn”.

Beide docenten zijn enorm enthousiast over de totstandkoming van het eigen wijn en bier. De proef krijgt dan ook zeker een vervolg. Volgend jaar wordt het opgenomen als vakverdieping in de 4e klassen.

Feestelijke eerste dronk en proeverij
Tijdens een feestelijke presentatie in het bijzijn van collega’s, ouders en leerlingen werd de eerste dronk aangeboden aan de heer Jacobs en de heer Wels. De heer Jacobs is een gepensioneerde gastheer met een jarenlange ervaring bij gerenommeerde bedrijven. Eén dag in de week brengt hij op de Hubertus & Berkhoff vol passie de fijne kneepjes van het vak over aan de leerlingen, uiteraard bijgestaan door de docenten gastheerschap. De heer Jacobs was zeer tevreden over het resultaat van dit wijnexperiment van Nederlandse bodem.

De heer Wels is een echte bierkenner en was onder de indruk van het resultaat van Suuper Stout. Meester-brouwer Van Beek zette naast de leerling-brouwers ook tweedejaarsleerlingen Owen de Dood en Jurriaan Harting in het zonnetje voor hun ontwerp van de etiketten. Natuurlijk was na de eerste dronk de beurt aan de gasten tijdens een proeverij. De presentatie werd afgesloten met een mooi applaus van de aanwezigen. Suuper Stout en het Culinaire wijntje staan vanaf heden – en zolang de voorraad strekt – op de kaart van restaurant Délicieux en Grand Café Sud.


Feestelijke lancering eigen bier en wijn Hubertus & Berkhoff. Van links naar rechts: Meester de Groot, Mevrouw Fris, Meester van Beek, leerling-brouwer Flint (achterste rij), Owen, Jurriaan, Marcella, Eva (middelste rij) en de heer Wels en de heer Jacobs (voorste rij) (Foto: Kees Buskermolen).

Een fotoverslag volg deze link.